Ideea ce Germania interzice masinile diesel a facut rapid incojurul lumii. Dar oare „tara dieselului” chiar va aplica „disel ban”?
La finalul lunii februarie, cel mai inalt for legislativ german a decis ca este perfect legal (si nu contravine legislatiei UE) ca municipalitatile sa impuna masuri radicale, de genul interzicerii masinilor diesel poluante in orase, daca numai asa se poate reduce rapid amenintarea la aderesa sanatatii populatiei. Ei bine, mass-media si mai ales social media au denaturat informatia , in stil „alternative facts”. Iar stirea care a facut rapid inconjurul lumii a fost ca Gemrania (tara dieselul!) va interzice masinile diesel.
O decizie radicala, care a provocat panica in randul celor 15 milioane de germani cu masini diesel. Si care, evident, a dus la o noua reactie de rezistenta din partea industriei auto germane, deloc dispusa sa renunte cu una, cu doua la tehnologia cea mai profitabila pentru acest adevarat colos economic european.
Mai avem nevoie de diesel?
Conform Bloomberg, Matthias Muller ar fi declarat, chiar la Salonul auto de la Geneva, ca : „Dieselul va renaste in viitorul apropiat, deoarece oamenii care au condus masini diesel pana acum realizaeaza ca e un concept viabil. Dupa ce vom confirma ca dieselul este si prietenos cu mediul, nu veti mai avea motive sa nu cuparati o masina diesel”.Atentie, e o declaratie venita chiar din partea sefului companiei auto care a declansat scandalul Deiselgate…
Totusi ideea ca dieselul ar fi „prietenos cu mediul” este din categoria „alternative facts”. Corect e sa spunem ca, datorita emisiilor de CO2 mai reduse chiar si cu 30%, motoarele diesel afecteaza mai putin mediul decat motoarele pe benzina comparabile. De aceea, pentru atingerea obiectivelor UE de reducere a emisiilor cu efect de sera, dieselul a devenit asa de important pe plan european, iar emisiile de dioxid de carbon, un factor esential la omologarea si taxarea masinilor.
Insa industria auto omite cu buna stiinta ca acest lucru era valabil inainte ca scandalul Dieselgate sa releve un pericol mult mai amre si imediat pentru populatie: emisiile de NOx si de particule fine. Exact motivul pentru care SUA si JAponia au norme antipoluare care nu au permis proliferarea masinilor diesel. Exact motivul pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus motoarele diesel in topul celor mai periculoase surse care duc la aparitia cancerului. Si exact motivul pentru care noile masuratori WLTP (Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure) vor inlocui, de la 1 septembrie 2018, actualele standarde NEDC.
Dieselul si compromisurile
In mod ilar, compania Porche (parte a grupului VW) a anuntat recent ca va renunta la motoarele diesel, motivul invocat fiind cererea prea redusa din partea clientilor. Intre timp, Audi si Mercedes integreaza motoarele diesel in sistemele mild hybrid sau plug-in hybrid, iar BMW va dota standard toate msinile diesel cu sisteme SCR (Selective Catalytic Reduction- care, cu ajutorul aditivilor pe baza de uree sau amoniu trensforma emisiile de NOx in azot si apa).
In viitorul apropiat, se pare ca intentia marilor producatorui auto germani este de a sactifica dieselurile de mica cilindree, concentrandu-se pe dieselurile mari, care echipeaza SUV-uri si masini de clase superioare- ceea ce aduce si marje de profit mai ridicate. Deocamdata, nicio companie germana nu s-a aratat dispusa sa urmeze exemplul Toyotei, care la Geneva, a anuntat ca in acest an, va renunta total la motoarele diesel in Europa (exceptie facand utilitarele). Propulsia hibrida este o buna alternativa la diesel, dar cati se pot lauda cu experianta japonezilor in materie?
„Diesel ban”- urmari
Opinia publica a devenit mult mai constinta in legatura cu pericolele motoarelor termice, in special a celor diesel. Din ce in ce mai multe metropole anunta planuri ambitioase, de interzicere totala a misnilor conventionale pana in 2030-204o. Trendul e foarte clar, publicul incepe sa sustina aceste masuri, iar Comisia Europeana este in plin proces de modificare a legislatiei antipoluare. Sincer vorbind, in aglomerarile urbane nu exista alt antidot impotriva masinilor diesel poluante decat interdictia de a mai circula. O masura dureroasa si cu multe efecte secundare socioeconomice. Dar singura viabila. De felul cum va rezolva Germania acesta dilema depinde restul Europei.
Practic interzicerea masinilor diesel in orase este la fel ca interzicerea fumatului in spatiile inchise. E normala, logica si prijinita de studii medicale. Dupa care interzicerea totala devine mai usoara. Asa cum s-a intamplat cu azbestul ssau benzina cu plumb. Sper ca deciziile corecte sa nu survina prea tarziu.
Un nou cui in sicriu: „diesel ban”
